Aromamassage

Aromamassage is een heerlijk ontspannende massage met een basis-olie waaraan etherische oliën zijn toegevoegd. Het lichaam wordt gemasseerd door middel van strijkingen en lichte knedingen. Spanning en stress, veroorzaakt door een overbelasting van lichaam of geest, kunnen worden losgelaten en de cliënt kan zich lekker laten meevoeren door de geuren.

Aromamassage is uitermate geschikt voor mensen die last hebben van lusteloosheid, moeheid, depressiviteit, hoofdpijn of migraine, rug, nek of schouderpijn en algemene stressklachten. De oliën worden deels opgenomen in onze bloedstroom, door inademing of via onze huid, dit beïnvloedt ons lichaam en stimuleert ons immuniteitssysteem. Bepaalde geuren zullen relaxen en andere zullen stimulerend werken.

aromatherapie

aromatherapie2

Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren. Aromatherapie wordt vooral ingezet bij klachten die samenhangen met spanningen, angst en slapeloosheid. De geuren zouden inwerken op het onderbewuste en een verstoord zenuwstelsel terug in evenwicht brengen.

Er zijn twee manieren om de vermeende effecten van aromatherapie te verklaren. Eén is de invloed van geur op de hersenen, vooral op het limbische systeem. De structuren in het limbisch systeem zijn betrokken bij motivatie, genot, emotie en het emotioneel geheugen. Gemakkelijker uitgelegd: De moleculen kunnen deels via de longen en de huid worden opgenomen en via het bloed bij het emotiecentrum van de hersenen terecht komen, waar ze invloed hebben op het humeur. De andere manier betreft de directe farmacologische effecten van de etherische oliën. Volgens de aanhangers kan aromatherapie zelf geen aandoeningen genezen, maar helpt het om het lichaam op een natuurlijke manier zichzelf te genezen en de immuunrespons te verbeteren.

Toepassingsgebieden:

Huid en haar
Behandeling van kleine wondjes met bijvoorbeeld lavendelolie.
Behandeling van schimmels met bijvoorbeeld tea-treeolie.

Spieren en gewrichten
Behandeling van spierpijn met bijvoorbeeld zwarte peperolie.

Hart en vaatstelsel
Tegen hoge bloeddruk zou bijvoorbeeld citroenolie werken.
Tegen lage bloeddruk zou bijvoorbeeld rozemarijnolie werken.

Luchtwegen
Tegen hoesten, vastzittend slijm en dergelijke gebruikt men bijvoorbeeld eucalyptusolie.

Zenuwstelsel
Behandeling van stress met bijvoorbeeld bergamotolie.
Een stimulerend middel zou bijvoorbeeld ylang-ylangolie zijn.

Manier van toedienen:
Verstuiven: Er wordt een toestel gebruikt om de etherische olie te verstuiven in de lucht. Bij deze techniek wordt de olie niet opgewarmd. Nadeel is dat relatief weinig olie opgenomen zal worden omdat de damp zich in de ruimte verspreidt.
Verdampen: In dit geval wordt de olie opgewarmd tot ze verdampt. Meestal wordt de olie in een beetje water gedaan, waaronder bijvoorbeeld een kaars wordt geplaatst. Dit heeft hetzelfde nadeel als verstuiven.
Inhalatiebad: Hierbij wordt een beetje etherische olie in heet water gedaan, de dampen worden boven dit bad geïnhaleerd. Hierbij wordt veel meer van de olie opgenomen dan bij verdamping of verstuiven in de ruimte.
Kaarsen: In het kaarsvet wordt etherische olie opgenomen die bij het branden weer vrijkomt. Nadeel is dat een deel van de olie zal verbranden.
Massage: Etherische oliën worden in kleine hoeveelheden toegevoegd aan een draagolie. Dit mengsel wordt gebruikt om te masseren. Als draagolie worden vette plantenoliën gebruikt, zoals zonnebloemolie, amandelolie en jojobaolie. Nadeel is dat maar een beperkt aantal van de bestanddelen van de etherische olie door de huid kunnen worden opgenomen. Daarnaast laat de huid ook de stoffen die wel door de huid kunnen dringen (zoals l-carvon en 1,8-cineol) maar in beperkte mate door. Veel aromatherapeuten zijn echter van mening dat de etherische olie zo door de huid in het bloed wordt opgenomen.
In bad: De olie wordt toegevoegd aan een badolie of aan een draagolie en in bad gedaan. Dit heeft hetzelfde nadeel als bij een massage, al zal door verdamping in elk geval een deel van de olie via de longen worden opgenomen.
Oraal: Omdat etherische oliën meestal sterk geconcentreerde alcoholachtige verbindingen bevatten die de slijmvliezen kunnen irriteren, worden bij orale inname maximaal 1 tot 3 druppels genomen. Bijvoorbeeld een druppeltje etherische olie op de tong of in een capsule. Ook de sterke smaak van bepaalde etherische oliën kan hinderlijk zijn. Daarnaast zal de spijsvertering een deel van de bestanddelen van de olie onwerkzaam maken voordat het haar werk zou kunnen doen. Niet alle etherische olie wordt inwendig gebruikt, sommige zijn te giftig of te sterk irriterend.

Etherische oliën kunnen niet altijd of bij iedereen worden toegepast. Een cursus aromamassage leert wat de contra-indicaties zijn en hoe je een verantwoorde aromamassage kunt geven.

Enkelvoudige etherische olie A-Z:

Anijs

Basilicum

Balsemspar

Bergamot

Cajeput

Cederhout

Cisteroos

Citroen

Citronella

Copaiba Balsem

Cypres

Eucalyptus

Galbanum

Geranium

Gember

Grapefruit

Helichrysum

Hysop

Ho Blad

Jasmijn

Jeneverbes

Kamille (echt/blauw)

Kaneel

Kardemom

Kruidnagel

Lavendel

Laurier

Lemongrass

Limoen

Litsea Cubeba

Mandarijn

Manuka

Melaleuca Alternifolia (Tea Tree)

Mirte

Nardus (Jatamansi/Spikenard)

Neroli

Oregano

Palmarosa

Patchouli

Pepermunt

Rode Ceder (Virginia Ceder)

Ravintsara

Roos

Rozemarijn

Salie

Sandelhout

Scharlei

Sinaasappel

Tijm

Venkel

Vetiver

Wierook

Wintergreen

Wortelzaad

Ylang Ylang

Zilverspar

Zwarte peper